WordPress backup opties: WordPress backuppen en terughalen

WordPress backup maken & terughalen
Al sinds jaar en dag gebruik ik WordPress met een standaard lijst aan plugins maar er was er eentje die eigenlijk miste; een goeie plugin die een WordPress backup maakt.

Backups zijn een populair onderwerp in de plugin repository op WordPress.org. Maar liefst 478 oplossingen hebben hun weg naar de directory gevonden. Gezien de urgentie van backuppen mag het geen verbazing wekken dat er genoeg developers zijn die hier een oplossing voor hebben. Ik heb een aantal opties bekeken, doorgetest en hieronder mijn observaties.

Betaalde oplossing

Er zijn een aantal betaalde oplossingen die je het vervelende handwerk uit handen nemen. Deze heb ik uiteraard niet allemaal hands-on bekeken (te duur 😉 ) maar toch: mocht je professioneel met WordPress bezig zijn dan kan het nooit kwaad een oplossing te kiezen die professioneel is, en professioneel ontwikkeld wordt.

VaultPress

VaultPress is de Automatic oplossing van backups. Voor $15,- per maand krijg je geautomatiseerde backups, disaster support en Concierge support. Duurdere pakketten bevatten ook site-migratie assistentie en security scanning maar kosten vanaf $40,- per site.

Voor
– Betrouwbaar: Automatic zit er achter, en dat staat garant voor veel kennis, en goede support
– Basic account is niet al te duur

Tegen
– Het goedkoopste pakket heeft geen site-migratie. Dat is onhandig
– Je hebt een WordPress.com account nodig om gebruik te kunnen maken van de software

InfiniteWP

Infinite is eigenlijk enigzins een vreemde eend in de bijt: de software is het broertje van ManageWP en kan veel meer dan backups maken. De software is bedoeld om een groot aantal WordPress sites te onderhouden maar kan ook backups draaien van instanties van WordPress. Er is ook een betaalde addon van Infinite waarmee je ook backups kunt inplannen ($69,-) en naar een andere bron kunt uploaden ($49,-). Wil je dan ook nog eenvoudig een WordPress installatie kunnen verhuizen dan heb je nóg een plugin nodig: Install / clone WordPress kost maar liefst $99,-. Gelukkig heeft Infinite ook gedacht aan een all-in-one oplossing: alle drie de addons kosten bij elkaar $185,-. Pittig, maar daarmee haal je wel software binnen die je ongelimiteerd op al je sites kunt gebruiken.

Voor
– InfiniteWP is een uitgebreid pakket en kan veel meer dan backuppen, daarom een prima totaaloplossing
– Eenmalig betalen, daarna nergens meer aan vast: dus ook prima geschikt om voor je klanten te gebruiken zonder ze ieder jaar te factureren

Tegen
– Zonder te betalen heb je relatief weinig aan InfiniteWP, de software maakt wel backups maar kan deze niet off-site bewaren, en dat zorgt er voor dat je bij ernstige calamiteiten misschien niet bij je backup kunt
– $185,- is toch een vrij forse investering voor een aantal plugins. Dat moet toch goedkoper kunnen?

Gratis oplossingen

Zonder gratis is er geen WordPress. Want voor niets gaat de zon op, toch? Jazeker, maar in het geval van backups kan het daadwerkelijk geld schelen. Toch maar even kijken wat er gratis te verkrijgen is.

Noot vooraf: er zijn een aantal gratis oplossingen die niet doen wat ze moeten doen, en in de reacties vernietigende comments krijgen van boze users. Wellicht ten overvloede maar: verkeerd geschreven plugins, of amateuristische code gaan je backup proces waarschijnlijk niet positief beïnvloeden  Lees dus vooraf goed de recensies door, en bekijk of er al problemen gemeld zijn met de versie van WordPress die jij gebruikt.

Backup

van Sorin Iclanzan | Bezoek plugin site

Ik bespreek Backup omdat het de eerste plugin was die ik tegenkwam die er simpel genoeg uit zag om een backup te maken en deze in Google Drive te bewaren, wat mij een prima oplossing leek. Na de installatie van de plugin is het even zoeken hoe je Google Drive koppelt, maar wanneer dit gedaan is krijg je een prettige oplossing: je kunt een ongelimiteerd aantal backups maken, en kunt ook bestanden excluden uit de backups (zoals je git-files). Ook ondersteunt de file-upload API van Google Drive SSL, zodat je je backup via een veilige verbinding kunt overzetten, wel zo makkelijk.

Voor
– Gratis
– Alleen Google Drive

Tegen
– Vrij veel configuratie nodig
– Geen mogelijkheid om een backup te restoren

UpdraftPlus backup & restore

 Door David Anderson | Bezoek plugin site

Aan updates geen gebrek bij David Anderson, er verschijnen zeer regelmatige plugin updates. Ook de lijst aan ondersteunde diensten is behoorlijk indrukwekkend. Je kunt backups uploaden naar Dropbox, Google Drive, Amazon S3, (remote) FTP, en e-mail. Ook kun je de interval van backup aanpassen, tot en met één backup per 4 uur. Ook is het mogelijk je backups te encrypten met een encryptiesleutel. De maker waarschuwt er wel voor dat het verliezen van die sleutel er ook voor zorgt dat je je backup niet meer kunt openen, dus mocht je hiervoor kiezen: sla de sleutel goed op 😉

Voor deze plugin heb ik zelf getest door een WordPress site te laten backuppen naar een S3 bucket. Dit was met de juiste Amazon gegevens een fluitje van een cent.

Voor
– Veel mogelijkheden
– Vaak updates, actieve ontwikkelaar
– restore van backups

Tegen
– Oorspronkelijke configuratie heeft een aantal server-permissies nodig (chmod) en die moest ik handmatig instellen, dat is tijdrovend
– Een overvloed aan plugin-updates kunnen er ook voor zorgen dat er zaken stuk gaan die de backups onderbreken

Zelf doen

Zelf backups maken is uiteraard ook perfect mogelijk. De simpelste oplossing is met een scriptje dat zowel de  database als de WordPress map zipt, en upload naar een remote locatie. Hierna kun je een cron maken die bijvoorbeeld iedere nacht start met backuppen.

Voor
– volledige controle, en backuppen naar eigen inzicht

Tegen
– Veel werk

Conclusie

Er is een wereld aan mogelijkheden wat betreft het backuppen van je blog. Of je bereid bent te betalen, of gewoon een veilig gevoel wil houden aan je blog: er is een breed scala aan mogelijkheden. Ook kun je je afvragen of dit uberhaupt wel zin heeft: je hosting-partij zal toch ook een backup bewaren? Dat is mogelijk, maar helaas zijn er nog steeds partijen in de markt die dat niet – voldoende vaak – doen. En als je bijvoorbeeld gebruik maakt van een unmanaged VPS of eigen server ben je volledig op jezelf aangewezen tijdens een crash. Dan is het wel zo’n prettig idee dat je belangrijkste data – of die van je klanten – ergens remote is opgeslagen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.