Bedrijfstoepassingen van drones

Op kantoor vliegen ze inmiddels rond. Drones. Voorlopig meestal als gadgets, maar in de toekomst gaat dit snel anders worden. Tot nu toe zijn de meeste Drones, ondanks beloftes van de makers, niet veel meer dan duur speelgoed. Ok: sommigen kunnen hoog vliegen, of zijn sterk genoeg voor een camera, maar er zijn nog genoeg nadelen te bedenken. Die nadelen (wet- en regelgeving, technische complicaties) ga ik hier niet bespreken. Laten we het eens hebben over de mogelijkheden. Vier bedrijfstoepassingen voor drones.

1. Inspectie & controle

Veel technische onderhoudsbedrijven moeten vaak- en veel inspectie doen, denk hierbij aan monteurs. Het inspecteren van dijken, windmolens of elektriciteitsmasten kan snel en eenvoudig met drones. Bovendien kunnen drones makkelijker op plekken kijken die vanaf de grond moeilijker te zien zijn. Dit werkt overigens ook door voor beveiliging: drones kunnen snel en eenvoudig grote gebieden beveiligen.

2. Haal & Brengservices

Amazon haalde het nieuws toen ze aankondigden om pakketjes met drones te willen bezorgen. Het bleek nog een stap te ver: de meeste drones hebben niet zo’n lange vliegcapaciteit, nog los van de vraag of dit wel helemaal legaal is. Wanneer wetgeving veranderd gaan we dit wel zien: drones die bijvoorbeeld kunnen laden en lossen, of drones die pakketjes kunnen overvliegen over korte afstanden. Dit kan bruikbaar zijn in magazijnen, maar ook bijvoorbeeld in ziekenhuizen.

3. Sport & vrije tijd

Zie je al een drone achter je aan vliegen, wanneer je aan het skiën bent? Ik wel. En zo zullen er een heleboel mensen zijn die zichzelf vanuit een heel ander perspectief willen zien hardlopen, fietsen, skiën of bergbeklimmen. Wees daarom niet verbaasd wanneer een bedrijf als GoPro binnenkort met een drone komt die dit kan.

4.Semi toepassingen en infrastructuur

Zonder enige regelgeving wordt het verkeer straks een enorme chaos: drones die op verschilelnde hoogtes vliegen en ongelukken die door botsende drones gaan gebeuren. Daarom zal er behalve vanuit de overheid steeds meer regelgeving komen op het gebied van Drones: maximale snelheid, maximale vlieghoogte en bijvoorbeeld plekken waar geen drones mogen komen. Er zullen ook allerlei veiligheidssystemen en computers nodig zijn om dit drukke vliegverkeer te managen. Er zullen bedrijven komen die hier specialistische software voor gaan aanbieden, zodat jouw drone via de meest veilige en snelle manier op bestemming kan komen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.