Even terug op Windows

xps13Toen ik met ondernemen begon, zo’n 2,5 jaar geleden, kocht ik een Macbook Air. Iedereen die wel eens een coffeecompany of aanverwant is binnengelopen kent m. Hij is lichtgewicht, snel en veelzijdig. Perfect voor onderweg.

De 128GB schijf is echter inmiddels vol. En er zijn sinds de upgrade naar Yosemite een aantal irritante bugs bij gekomen, zoals het niet kunnen vinden van wifi, en het wat langzaam uit slaapmode ontwaken. Kleine quirks die misschien ook wel horen bij een machine van 2,5 jaar oud, maar toch.

Voor een nieuw project heb ik echter Visual Studio nodig, een Windows applicatie die niet voor de mac beschikbaar is. Dus toen begon ik te denken: wellicht is een overstap naar een kleine Windows PC helemaal niet zo raar. Misschien niet permanent, maar wel voor dat product. Het werd de nieuwe Dell XPS 13.

Ik heb ruim 5 jaar geleden al eens een XPS gehad, maar dat was wel een volkomen andere computer dan deze. De XPS 13 van nu is klein, heeft nauwelijks randen en is watervlug. Ook is ie volledig passief gekoeld, hierdoor hoor je geen bewegende onderdelen.

Uit de doos is een Dell tegenwoordig best aardig, afgezien van McAffee en ook het trackpad voldoet. Ik zeg hierbij voldoet, omdat ie niet zo goed is als die van de Macbook.

Als 13 inch voelt de laptop nogal klein aan: hij is ook echt een slag kleiner dan de Macbook Air. Dit komt onder meer door de compacte rand. Hierdoor was er geen plek voor de normale webcam. Het oogje van de webcam zit daarom linksonder verstopt.

Dan de hamvraag: bevalt deze laptop als werkcomputer? Het antwoord na een paar dagen intensief gebruik: ja, dat doet ie.

De helderheid van het scherm is uitstekend, de laptop komt heel erg snel uit een slaapje en met enige gewenning aan andere sneltoetsen ben je in no-time ook wel weer productief op een Windows machine. Dell, en ook Microsoft hebben echte stappen gemaakt om de desktopervaring weer prima te laten zijn: geen vastlopers of andere vreemde bij-effecten. Qua stabiliteit is de machine vergelijkbaar met de Macbook.

Daarbij ziet de machine er werkelijk prachtig uit: klein compact scherm, mooie mat toetsenbord dat snel en effectief typt en gewoon een prima luxe afwerking. Hier kun je best mee gezien worden in een willekeurige koffie-shop.

Dan de prijs. De instap XPS kost 1098,- maar dan heb je maar een 128GB harde schijf, en dat is toch best aan de krappe kant. Het beste alternatief herbergt zich in de tweede optie voor 1199,- waarbij je ook 8GB werkgeheugen krijgt, en een SSD van 256GB. Dan ben je toekomstbestemdig, kun je apps makkelijk naast elkaar open laten staan en kun je een grote Dropbox map syncen zonder problemen. De prijs is competatief, voor 1349,- heb je de 13 inch Macbook Air met 256GB opslag maar zonder 8GB werkgeheugen. Die kost bij Apple weer 100,- meer. Kortom: de XPS is ook nog een kostentechnisch voordelige keuze door toch 250,- euro te besparen. Zit je nu aan Apple producten vast, dan is de overstap natuurlijk onzinnig. Ook kan het wel interessant zijn om te bedenken voor welke producten je ooit productlicenties af hebt genomen. In mijn geval voor bijvoorbeeld Sketch en Sublime. Beide producten zou je opnieuw moeten kopen, als ze uberhaupt al beschikbaar waren voor windows, wat in hetgeval van Sketch niet zo is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.